Läsning och kul för barn

Nu i bokrea-tider tänkte jag tipsa om lite barnböcker och pyssel/spel för barn. Vi har själva inte varit på bokrean ännu i år, men storasyster är med i en bokklubb där hon får någon ny bok per månad. Böcker är något jag inte vill snåla med till barnen. De får mycket gratis med böckerna, inte minst i utvecklingen av sitt språk. Det finns många bra barnböcker idag som förklarar på ett bra och lekfullt vis.

Faktaböcker för små med stora tankar

Vi har en tjej som har börjat uppskatta böcker med mer text, vilket är roligt för oss vuxna också. Det finns en törst efter kunskap som vi vuxna gärna uppmuntrar. Faktaböcker går därför hem just nu, här är två goda exempel. Första faktaboken av Larousse innehåller allt och lite till om livet på jorden. Solsystemet är en bok om rymden och planeterna, av D Walliman och H Milner, innehållande fina och färgglada illustrationer.


Lätta fakta-böcker finns i många olika teman, som går att variera efter vad som är på tapeten för tillfället. Böckerna är en bra sak att låna på biblioteket. Bara på vårt lilla närbibliotek finns många att välja på. Ett tips. Här är en om hästar och ponnyer samt en om bin, humlor och getingar.


Här är två andra fina och lättlästa böcker, Tidenboken av Pernilla Stalfelt med roliga illustrationer som hjälper att förklara vad "tid" är. för något. Den andra boken Vad är klockan Pelle Svanslös av G Knutsson och I Flygare hjälper barn att lära sig klockan.  


Interaktion för de minsta med spring i benen

Vi har en kille som nu äntligen börjar kunna ligga stilla och lyssna på böcker vid nattning men som helst vill vara delaktig på något vis för att det ska vara roligt och för att han inte ska tröttna. Lillebror som gillar stora maskiner har fått böcker om just detta, böcker där man får trycka och det kommer ljud är populärt. Med lite interaktion kan man hålla intresset vid liv en liten längre stund.


Böcker som vi köpt fler av i en serie är t ex. böckerna om Toto av Emma Virke, som också bygger på interaktion i form av håligheter i böckerna som knyter samman sidorna och innehållet på sidorna med varandra.


Böckerna om Kanin av Lena Anderson har söta illustrationer och här bygger interaktionen på att barnet själv får vara med och berätta genom enkla illustrationer på saker som barnen känner igen och kanske har lärt sig säga. 


Pysselböcker och spel

Ibland är det svårt att få tiden att gå och att hitta på saker att roa de små med. Det finns en uppsjö med fina klisterböcker som är fyllda med klistermärken som ska klistras i rätt miljö, finns med en massa olika teman. Bra tidsfördriv och lärorikt samtidigt.


Sen finns ju dessutom en drös pysselböcker som gynnar lärandet av läsning, skrift och räkning. Här är några.


Spel är ett annat kul sätt att lära. Här är två nyinförskaffad spel, ett där man får lära sig klockan och ett annat som lär om siffror. 




Kommentarer