Mandelmanns trädgårdar

Idag gjorde vi ett efterlängtat besök i Mandelmanns trädgårdar. Vi bokade biljetter direkt när de släpptes i påskas för att vara säkra på att få göra ett besök till sommaren, nu när Mandelmann-vågen sköljer genom landet. Vackra Rörum by där Djupadal ligger är ju endast ett stenkast bort härifrån och det är vår genompassage på väg mot Kivik samt påväg mot Knäbäckahusen där vi brukar bada.








Väl inne på Mandelmanns område visade det sig lika fantastiskt som vi förväntat oss, ännu bättre till och med. Det var mycket folk såklart. Men trädgårdarna var fantastiska. Här fanns allt i växtväg och lite till. Dessutom var det hela mycket vackert anlagt. En stor dos estetik och kreativitet gör sig synlig i trädgårdarna, här syns också spår av en finurlig uppfinningsrikedom. Bakom denna skapelse som Mandelmanns trädgårdar är blir man dessutom mycket imponerad av den otroliga kunskapsbank som måste ligga bakom det som denna himmelska plats uppvisar.









På marken mellan planteringarna låg ull, precis som vi sett på tv.








 Spaljéade fruktträd fanns det gott om, är själv sugen på att testa.





Flera växthus fanns det. I ett av dem slog vi oss ner för att äta lunch. Det var en tallrik fylld med godsaker från gården. Grönsaker och fjälloumi från gårdens egna fjällkor. Den var riktigt god! Här inne fanns alla sorters exotiska träd.






I ett annat växthus fanns tomater, gurkor....



Och vattenmeloner med upphängningsanordning...




Pumpor m.m.



Här var mycket spännande att upptäcka för de små. Små broar och spänger, dammar och bäckar. Det fanns dessutom en del djur att bekanta sig med. Grisar, får och ankor.














Genomgående var odlat som går att äta och förädla. Nyttoväxter. Mycket inspiration för den som vill bekanta sig lite med begreppet självhushållning och kanske närma sig det med små steg.


 Det solitära trädet stod där uppe på backen.


Barnen var nyfikna på Gustav (Spindelmannen som minstingen kallade honom) som var i trädgården och pratade med besökarna. Här försöker storasyster dra med sig lillebror dit.





Mamma köpte lite goda tomater i butiken som vi åt på kvällen och jag fick den härliga boken om Självhushållning som försenad födelsedagspresent. En fin dag!







Kommentarer