Matsalens panel

Hej!

Har varit lite dålig på uppdatering här. Ibland räcker inte riktigt tiden till helt enkelt.
De små kräver sitt och arbete och vardagsbestyr också. I helgen har vi haft kalas för dottern och idag var vi på dans med henne.





Jag tänkte visa lite hur vi byggde vår panel i matsalen. Det är nu tre år sedan ca. Projekt matsal drog väl ut på tiden och pågick i ett års tid ca., pga graviditet och spädbarnsbubblan. Men jag minns att vi arbetade frenetiskt med det sista inför deadline som blev vår dotters dop. Då skulle vi ha dopfesten här hemma. När man gör stor del av renoveringen själv är det ibland ett sådant tidsmål som krävs för att man ska orka göra de där sista krafttagen och slutföra.

I rummet fanns en tavellist en bit ner från taket, en sockellist och en list i brösthöjd. Under listen satt sedan innan gips och under gipsen fanns en enklare grovt spontad panel som tyvärr var förstörd sedan tidigare renovering. Då väggarna är oisolerade tänkte vi att det inte skadade att sätta på en extra skiva. Vi valde att utgå ifrån befintliga lister och att bygga upp en panel emellan dessa. Lättare sagt än gjort i ett skevt gammalt hus. Vilka linjer ska man utgå ifrån? Lod och våg eller ögonmåttet? Jag återkommer till det.

Innan vi satte igång hade vi noga gjort ritningar på varje vägg och på panelen för att se att fördelningen blev bra och att väggytorna vi hade att utgå ifrån fick en jämn indelning, där de olika speglarna inte skiljde sig för mycket från varandra i dimension. Det var ett pill, men det gick till sist.

Vi började sedan med att fälla in el i de nyare ytskikten. Sen satte vi över finare relativt tunna plywoodskivor. Skarvarna var vi noga med att placera där vi sedan tänkte placera lister. Sen målade vi skivorna.



Därefter monterade vi hyvlade brädor i ovankant och i nederkant. Sen satte vi de vertikala brädorna på ett så jämnt avstånd från varandra som var möjligt med förutsättningarna som fanns.



Sen var det dags för mellanliggarna. Vi hittade en proportion mellan det övre och under fältet som stämde bra ihop med våra jugendfönsters proportioner, med liten ruta upptill och större enluftsfönster nedtill. 

Vi hittade slutligen en fin profilerad list som skulle gå fint ihop med brädorna. Den satte vi sen runt samtliga sektioner. Gering, gering och gering. Vi utgick i stor utsträckning efter riktningen som rummets foder hade, de var inte hundra i lod men relativt. Sedan fick hörnen vara mindre jämna, där satte vi sedan en täckande trekvartslist. Lite tvingades vi lura ögat då vi hade befintliga kvarvarande lister att utgå ifrån. Det gjorde det ju svårare att passa alla profilerade lister sedan. Vi fick helt enkelt utgå ifrån utgångsläget här.



Sedan återstod målning. Övergången mellan den lilla profilerade listen och brädan oroade mig lite. Egentligen ville jag ha en mer dold övergång, men detta var slutligen, av olika anledningar, vad vårt val föll på. Visst har det efterhand, och speciellt viss del av året spruckit upp i mindre utsträckning på några ställen, men det är inget som inte lite ny färg kan åtgärda. Så det hela har med andra ord hållit fint och såhär i efterhand när jag tittar tillbaka på bilder inser jag hur många timmar vi lade ner på panelen. Men varje dag vi ser den så ångrar vi oss inte en sekund. Det var så värt det. Tänk att jag varje dag jag sitter och äter i matsalen kan känna mig glad av något vi själva har gjort och kämpat enträget med. Det är den bästa belöningen!






Ha en fortsatt härlig söndag på er!

Kommentarer